Długo świeże - przechowywanie żywności

Strona główna Długo świeże - przechowywanie żywności

Żywność może pozostać długo świeża i nadająca się do spożycia, jeśli zachowasz właściwe sposoby jej gospodarowania i magazynowania.

Każdy artykuł spożywczy potrzebuje określonych zasad przechowywania.
Jeśli zapewnisz odpowiednie warunki przechowywania, przydatność produktów spożywczych może znacznie się wydłużyć.
Dowiedz się, co zrobić, żeby żywność pozostała dłużej świeża.

Zobacz jak to zrobić.

Odkrycia użytkowników:

  • Czy można zamrażać galaretę wieprzową? Sanna
  • Przed wigilią mniej popularne świeże ryby są zazwyczaj wyprzedane na kilka do kilkunastu dni. Trzeba je kupić wcześniej. jak je przechować jesli nie chcę ich zamrozić - czy usmażone można zamrozić? Jak długo mogą leżeć usmażone w lodówce i jak powinny być zabezpieczone (opakowane) jesli nie mam pojemników próżniowych, a jak długo w takim pojemniku. Janek Kowarski
  • Czerstwe kromki kroje w kosteczki i podpiekam -mam gotowe grzanki do zupkrystyna
  • Anette to nie jest tak, że nie opłaca się nic zrobić z ugotowanymi ziemniakami gdy zostają dwie łyżki z obiadu. Nie musimy od razu robić fury kopytek, możemy je dodać np. do kotletów mielonych gdy robimy następnego dnia, do chleba jeśli sami pieczemy, albo też możemy dodać do ziemniaków mąkę, jakiekolwiek warzywa jakie mamy w domu i usmażyć chociażby z tym przejrzałym pomidorem jako kotleciki na kolację. Co do lodówki to już nie mam niestety pomysłu, to sprawy techniczne a na tych się nie znam. Jedyne co przychodzi mi do głowy to naprawa u specjalisty, bądź kupno nowej chociaż zdaję sobie sprawę, że nie zawsze są na to akurat fundusze. Asia Kaczorowska
  • Wszystko ładnie pięknie... ale nikt nie dodał że tak można robić jak ma się WIĘCEJ zbędnych rzeczy... a co zrobić jak zostanie z obiadu ok dwie łyżki ziemniaków? Nikt ich nie chce dodatkowo na talerz, a zrobić coś z nimi się nie opłaca...no a dzisiaj jeden pomidor mi przejrzał... jednego pomidora mam suszyć? No bez jaj... Moim problemem z przechowywaniem jest pleśń :(( mam bardzo wilgotno w lodówce i nic nie mogę z tym zrobić (az woda sie zbiera na dole) Najgorsze jest to ze nie moge przewidziec kiedy coś mi się zacznie psuć bo zawsze mam nadzieje że zdąże to użyć zanim będzie za późno... często się udaje... ale czasami musi wylądować juz w śmietniku :( Dodam tylko że ogolnie to wiem ile zjadamy i tyle rzeczy zostawiam w lodówce a reszta do zamrażalnika... JEST ZAPEŁNIONY na MAXA Ale cóż czasami się "przelicze"annette
  • Kromki czerstwego chleba moczę w cieście naleśnikowym i smażę na oleju. Posmarować dżemem. Bardzo szybkie danie, dzieci lubią je jeść.Monika Dziubek
  • planowanie, planowanie, planowanie... posiłków na kilka dni do przodu, na początku to trudne, ale potem przychodzi coraz łatwiej. No i zakupy ZAWSZE z listą. :) i mądre korzystanie z lodówki - produkty w lodówce układam zgodnie z terminem przydatności - tzn. kupowane nowe, z dłuższym terminem układam z tyłu, a nie na brzegu. Dzięki temu nie zaskakują mnie "zbunkrowane" na tyłach zepsute np. jogurty, sery, warzywa, bo wszystko co starsze jest na widoku:) enjoy:) janka
  • Sałata ze sklepu powinna być sucha, nie polewana wodą jak to ma nieraz miejsce. Wkładam do LUŻNEJ foliowej torebki, żeby nie pognieść. Trwałość ponad tydzień, bez uszczerbku dla smaku.cavia
  • CYTRYNY DŁUGO ZACHOWAJĄ ŚWIEŻOŚĆ I SOCZYSTOŚĆ JEŻELI WŁOŻYMY JE DO SŁOIKA LUB GARNKA GLINIANEGO Z WODĄ I WSTAWIMY DO LODÓWKIANNA S.
  • Gotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie, rozgniatam dodaję trochę mąki i soli, lepie z nich placki i wrzucam na patelnię- obsmażam z dwóch stron ...i mam kolację- pychaPiotr K
  • Obraną skórkę od jabłek suszę a później dodaję do herbaty i mam aromatyzowaną herbatę bądź moje dzieci uwielbiają jeść takie skórki suszone od jabłek - mówią na nie domowe chipsy. Ewentualnie jak robiłam kompoty z jabłek to z obierek i gniazd wyprodukowałam własny ocet jabłkowy. POLECAMbeata n.
  • generalnie wszystkie warzywa i owoce jeżeli mi zostają przeważnie suszę a potem są zjadane bądź dodawane do innych potraw jako dodatek. Np. skórka z pomarańczy w sezonie dość dużo ich zjadamy więc przed jedzeniem dobrze je wyparzam i zcieram na tarce o dużych oczkach , super jako dodatek do ciast ( nie muszę już specjalnie ich kupować) i tak robię ze wszystkim na co aktualnie jest sezon. Dzięki temu można wiele oszczędzić pieniędzy bo nawet po policzenie prądu przy suszeniu tych warzyw i owoców się opłaca a jeszcze lepiej jeżeli ktoś ma z własnych zbiorów ogrodowych a najlepszym nawozem jest kompost z resztek pożywienia.beata n.
  • W czasie sezonu na dynię mam zdecydowaną nadwyżkę tego warzywa. Dlatego gotuję ją razem ze skórką i rozdrabniam w blenderze, po wystudzeniu porcjuję i mrożę w plastikowych pudełkach. Następnie używam do zup, jako podstawa leczo albo jako dodatek do ciasta... Poza tym mrożę dosłownie wszystko od wędlin, mięsa, warzyw aż po chleb, nadmiar ciasta czy zioła. A z resztek bardzo często robię zapiekanki - smakuję doskonale :)Justyna
  • Sałaty nie powinno się przechowywać w foliowym worku, bo z azotanów, którymi była nawożona wydzielaja się wtedy szkodliwe dla zdrowia azotyny :(illi
  • oprócz zamrażania można też suszyć. Ja robię domową "wegetę" bez soli i bez chemii. startą na tarce (drobne oczka- szybciej schnie) marchew, pietruszkę, seler- korzeń i liście, posiekanego drobno pora, liście lubczyku itp.. suszę w suszarce do warzyw. W zimie jest idealny do wywaru na zupę lub sos. Można też zrobić woreczki- np. z gazy jałowej- i wtedy nie trzeba wyławiać "farfocli". Po prostu wrzucamy woreczek i po sprawie..verycherry
  • By zapobiec twardnieniu chleba należy włożyć połówkę jabłka do chlebaka z chlebem. Jabłko odda wilgoć, chleb będzie miękki. Wysuszone marchewki lub inne warzywa korzeniowe po wsadzeniu do zimnej wody na 5 godzin stają się soczyste. Pobierają wilgoć z wody. Świeżość sałaty można przedłużyć obwijając ją w gazetę i skrapiając wodą, oczywiście wsadzamy taki pakunek do lodówki.Agata W.
  • Jak długo, po otwarciu słoika można przechwywać majonez i musztardę?Basia P.
  • Kilka rad zaczerpniętych z książki "Perfekcyjna pani domu" Anthei Turner: 1/ Owoce po zakupie jak najszybciej spożywać. Jeśli chcemy przetrzymać cytrusy lub twarde owoce dłużej niż kilka dni, zawijamy je osobno w gazetę i wkładamy w kartonowe pudelko, przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu 2/ Bannay wydzielają gaz przyspieszający dojrzewanie innych owoców, dlatego trzymamy je oddzielnie. 3/ z czerstwego pieczywa rób domową bułkę tartą 4/ zamrażarka najefektywniej działa i zużywa najmniej energii całkowicie zapełniona. 5/ resztki wina czerwonego i białego mozna zamrozić np w plastikowych kubeczkach lub woreczkach na lód,. Świetnie nadaja się do duszonych potraw i nie trzeba otwierać nowej butelki wina, by doprawić danie. 6/ produkty któreźle znoszą zamrażanie: sałata, rzodkiewki, ogórki, truskawki (rozpadają się, mrożone nadają się do ciast, zapiekanek, kompotów), gotowane jajka 7/ cytryny wytrzymują w chłodziarce nawet meisiąc, przechowywane w słoju z zimną wodą 8/ podwinięta sałata odzyska jędrność po kąpieli w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny 9/ sery z foliowych opakowań przepakowujemy w pergaminowy papier, dzięki temu nie zbiera się wilgoć, która sprzyja rozwojowi pleśni Jak wybierać świeże owoce i warzywa: - kapusta: srodek powinien byc jędrny, a zew. liście chrupkie - kalafior: powinien być biały i jędrny, bez oznak gnicia - szparagi: mięsiste, niepomarszczone o suchych końcówkach - ziemniaki: wybieraj te, które nie puściły kiełków i nie mają zielonych plam na skórce - cebula: jędrna, o suchej łupinie, bez kiełków - piezcarki: powinny byc jędrne, czyste i suche - pomarańcze: jędrne, bez miękkich miejsc ani plam pleśni, powinny wydawać się za ciężkie jak na swój rozmiar - banany: jeśli mają poleżeć dłużej, wybierz zielone (osobiście zauważyłam ostatnio, że te nasze banany w marketach pomimo tego że są jeszcze troszkę zielone, w środku już są miękkie i trochę przejzałe - dlatego ogólnie polecam raczej te bardziej zielone) - winogrona: delikatnei potrząśnij gronem - jeśli odpadną z niego owoce znaczy to że są przejżałe i nie warto ich kupować Mysza
  • Kluski śląskie można zamrażać bez problemu. Ja gotując kluski do obiadu gotuje wszystkkie jakie mam przygotowane ale część którą zamierzam zamrozić gotuje troszkę krócej niż pozostałe (jak zaczynają powoli wypływać na wierzch) dzięki czemu przy następnym gotowaniu nie będą "rozlazłe" :) Zamrażam wszystko co popadnie: zupy, sosy, grzyby, ciasta, pieczywo itd. np. jeśli szynka która jest w lodówce na dniach straci ważnosć, kroje ją na drobną kosteczkę i zamrażam porcje w woreczkach lub małych pojemnikach. Idealna do jajecznicy, bigosu, zapiekanek itd.Karolina
  • te smażone na ruszcie pomidory-fakt to długo 8h ale już wiem czemu suszone pomidory w sklepie, w słoikach są takie drogie-a ja je uwielbiam i są super do sałatek, jak ktoś ma |"swoje" pomidory, super pomysł na coś extra w swojej spiżarniaga
  • warzywa na włoszczyznę - jak mam więcej, to obieram, kroje i zamrażam. gdy mam ochotę na zupę, a akurat nie mam świeżych warzyw - wrzucam po garści i już mam bulion warzywny!Lidka Wariatka
  • Robię sama frytki,czy mogę je zamrażać.Ełżbieta.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta dzielę je zawsze na trzy części.Dwie pakuję w folię aluminiową i zamrażam, a trzecia jest jedzona na bieżąco.Polecam, robię tak ze wszystkimi ciastami nawet z tortami. Gosia
  • Jak nadchodzi sezon truskawek,opłukane i odsączone z wody rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków,słodzę wedle uznania,mieszam i mrożę w pojemniczkach po maśle(500g).Potem rozmrażam,dodaję śmietanę i deser gotowy.A smakują jak prosto z ogrodu.Ania L.
  • Odpowiedź do Adama: ptaków chyba nie karmi się mokrym chlebem,tylko ewentualnie suchym? Ze względów zdrowotnych, nieprawda?Dorota
  • Jesli pozostaje mi nadwyzka chleba, to nie czekam zbyt dlugo, aby nie zaczął plesnieć, tylko kroje na kromki i susze. Pozniej miele w maszynce do miesa, wsypuje do duzego sloja i uzywam do panierowania kotletow, czasami dodaje do zageszczenia zup i sosow. Wazne, aby nie czekac az chleb nie zaczął plesniec, bo wowczas jest juz niezdatny i szkodliwy. Skorki chleba i niedojedzone kawalki tez susze i pozniej lamie na kawaleczki, porcje skrapiam wodą i miekkie, wilgotne wykladam na miseczce na parapet za oknem. Ptaki to uwielbiają. Mam spokojne sumienie, ze nie wyrzucam na smietnik a stworzenia sie posilą.Adam
  • czy gotowaną szynkę można zamrażać??piotr b
  • ogonki krewetek po wielkiej uczcie chowam do zamrażarki i są podstawą do sosu rybnego.anka k
  • Od lat mrożę wszystkie zupy jakie mi pozostają po obiedzie, wlewam je do pojemniczka lub do woreczka foliowego do mrożonek.Gdy nie mam czasu aby ugotować obiad wyjmuję pojemniczek i gotowe. Ugotowany i zamrożony rosół to świetna baza pod wszelkie galarety, wystarczy zagotować, dodać żelatynę.Gosia
  • Absurd! "Pomidory układamy na ruszcie, przecięciami do góry, posypujemy odrobiną soli i cukru, a następnie pieczemy przynajmniej 8 godzin w temperaturze 80-90°C. " Nie zmarnuję 5 pomidorów za 10zł za to zmarnuję prądu za 30:/AsiaKKK
  • Jeśli zostanie mi ryba np.wędzona makrela, dokładnie przebieram mięso z ości, dodaję posiekaną pietruszkę, szczypiorek (czasami rozdrobniony biały/żółty ser lub jajko) i całość mieszam z majonezem i odrobiną musztardy. Wyśmienita pasta do kanapek:) Jeśli natomiast przejrzeją mi pomidory gotuję je i robię z nich zupę pomidorową. Lekko już nieświeże wędliny zaś kroję i smażę na maśle, tak przygotowaną omastę wykorzystuję natomiast do ziemniaków, klusek czy do smażenia jajka sadzonego. Czasami, kiedy zostaną niedojedzone resztki mięs: schabu lub piersi z kurczaka, robię z nich nowe danie. Kroję, smażę, dodaję mrożonych warzyw, sosu sojowego i podaję w postaci chińskiego dania wraz z ryżem. Sposobów jest mnóstwo...:)AsiaKKK
  • Latem siekam swieży koperek, mrożę i mam na całą zimę do zupy. Maryna
  • czy można mrozić kluski śląskie? jeśli tak to surowe czy ugotowane?Anna Z.
  • Z chleba można zrobić dobre kotlety ,polać sosem grzybowym z suszonych grzybków, lub z pieczarek są super dobre. Mrozić można wszystko.Kluski śląskie, kopytka,pierogi najlepiej zagototac kilka sekund ,do wody dodac troszkę oliwy wyjąć natackę ,wystudzić i dopiero zamrozić.Grzyby, jarzyny zblanszować, wystudzić i zamrażać.Jajka oddzielić żułtkaod białek i osobno zamrozić.Banany bbrać ze skórki i również można zamrozić.Jeżeli nie masz zamrażarki wykożystaj słoiki do których możesz dużo artykułów spożywczych włożyć i zagotować.Danuta Lech
  • Świeży pęczek koperku wkładam do słoika i szczelnie zamknięty chowam w lodówce. Przed włożeniem do słoika nie płuczę go i świeżość utrzymuje nawet do miesiąca.M.M.
  • Czerstwy chleb moczę w jajku mleku i odrobinie wegety smażę na patelni jest wtedy pyszny i miękki.Natalia Ł.
  • Zwiędnięte warzywa typu marchew, pietruszka wkładam do miski zalewam zimna wodą, tak aby warzywa były przykryte, i wkładam na noc do lodówki. Warzywa odzyskują jędrność i mogą tak pobyć nawet do 2 tyg. pod warunkiem że co drugi dzień zmienimy wodę.Elżbieta L.
  • Placki ziemniaczane gdy zostaną następnego dnia - kroję w kostkę podsmażam, wbijam surowe jajko dodaję sól i pieprz i jeszcze chwilę smażę i gotowe. Smacznego!danuta lasek
  • świeże ogórki zawijam w ręczniki papierowe, następnie wkładam do woreczka i trzymam na dole lodówki. Tak samo robię z główką sałaty. Maria M.Maria menderska
  • Chciałam się odnieść do mrożenia jajek. Otóż po odmrożeniu nie do wszystkiego się nadają, ponieważ białka nie są płynne a żółtka mają lekko suchą „skorupkę”. Ale na jajecznicę jak znalazł:)Ania J.
  • jak zachować świeże masło na dłużej?Zygmunt Zaczynski \
  • -Jeśli z góry wiem że nie dam rady wykorzystać np. całej cukinii, kalafiora czy brokuła, dzielę to czego nie wykorzystam na porcje, myję, osuszam i zamrażam. - Z ziemniaków, które pozostały z poprzedniego dnia od obiadu można zrobić pyszne podhalańskie moskole. Kaśka K.
  • HEJ!!!!!!KOBIETY czasy GLODU juz minely i PUSTYCH polek SKLEPOWYCH!!!!na jakim swiecie WY zyjecie!!! Zawijac salate w GAZETE????Ludzie co wy WYPISUJECIE !!!zycze wam SMACZNEGO z ta FARBA drukarska!!!jakie te nas KOCHAJACE !!! polskie MAMY sa POMYSLOWE i jak sie przescigaja w tej GLUPOCIE!!!! ktora lepsza bzdure WYMYSLI by troche POOSZCZEDZAC i nam DOGODZIC by bron BOZE!!! RODZINKA glodna nie CHODZILA!!! wy sami siebie i RODZINKE wasza TRUJECIE systematycznie, ale przeciez my POLACY!! jestesmy tacy POMYSLOWI co??jak czytam te wasze pseudo PORADY to nie dziwie sie ze u NAS jest taka UMIERALNOSC!!!!podsmazane ,ppodgrzewane pare RAZY jedzenie to MARTWE jedzenie,SZKODLIWE!!!! ludzie OPAMIETAJCIE sie jakich PORAD wy tu udzielacie bo raczej nie ZDROWOTNYCH!!!jaka to u nas jeszcze CIEMNOTA panuje to PRZERAZAJACE! czego wy UCZYCIE nowe POKOLENIA?czasy KOMUNIZMU juz minely!! to PRZEZYTEK.czego wam teraz LUDZIE w sklepach BRAKUJE???ze musicie ZYWIC wasze rodziny RESZTKAMI po obiedzie!?chcecie OSZCZXEDZAC ?to bardzo dobrze!!ale robcie to MADRZE!!po co kupujecie jak OPETANI, kilogramami wedliny,miesa,warzywa,owoce?by potem to wszystko MROZIC,itd???.czego BOICIE sie ciagle ze dla WAS zabraknie,a moze ze WAM sklepy pozamykaja? lub ze BOZIA was POKARA jak wyzucicie RESZTKI po posilkach!!!!A nie LEPIEJ kupic TROCHE i zjadac pozywne SWIEZE jedzenie????Po co GOTUJECIE cale GARY zarcia!!!przeciez znacie WASZYCH najblizszych !!!?WIECIE ile sa w stanie ZJESC!!Jesli to ma byc WASZA oszczednosc to ja GRATULUJE!! DZIEKUJEMY wam TROSKLIWE i LENIWE MAMUSIE(bo po co tyle razy chodzic do sklepu jeszcze wam te troche ruchu by zaszkodzilo!!!)PRZECIEZ najlepiej i najtaniej jest ZYWIC najblizszych RESZTKAMI!!!to moze WOGOLE juz najoszczedniej bedzie jak PRZENIESCIE wasze KUCHNIE do SMIETNIKA!!!! RESZTKI JEDZENIA TO DO CHLEWIKA SIE NADAJA A NIE NA STOL!!!!DROGIE PANIE GOSPODYNIE!!!!!!! I SMACZNEGO WAM ZYCZE!!!!DANIELA
  • RE: DANIELA!!!! słuchaj kobieto!!! wszystko się zgadza, tylko że nie każda z nas jest w stanie w każdej chwili wyjść z domu żeby zrobić zakupy...albo fatygować się do sklepu np.: 2-3 km po pęczek koperku - bo tylko tego jej brakuje do obiadu! Nie znam Cię, ale już po przeczytaniu pierwszych wersów wnioskuję, że mieszkasz sobie w mieście i przed blokiem masz supermarket, więc Tobie nie robi różnicy czy codziennie zmarnujesz 15min na wyskoczenie do sklepu! jednak ktoś mieszkający na uboczu miasta lub na wsi musi poświęcić na zakupy kilkanaście minut (np.: odległość do sklepu, korki na mieście)......!!! Sama nie jestem jakoś super oszczędna, ale zawsze gdy mam np. : mrożoną pietruszkę do rosołu lub koperek do ziemniaków, wszystko sprawniej idzie mi w kuchni... i nie muszę niedzieli spędzać w sklepie:) A kobitki widać są zaradne... gotują jak najlepiej potrafią, i jakoś żadna z nich nie napisała że ktoś z ich rodziny miał problemy zdrowotne z powodu mrożonej mieszanki warzywnej!!! więc kobieto zastanów się kto lepiej na tym wychodzi? mówisz o ruchu - ok, tylko kto ma więcej ruchu...Ty która codziennie idziesz do sklepu pod nosem... czy ja - spędzająca każdą niedzielę na 10-12km wycieczkach rowerowych????? A moze denerwuje Cię fakt że tyle kasy marnujesz na jedzenie??? no pewnie jak czesto musisz robic zakupy.... to pseudo-promocje przekonują!!! - i wyżywasz się na tych zaradnych kobietkach????!!!!!!!!! Anna
  • Danielo, to że masz dwie lewe ręce do kuchni widać, to że mieszasz pojęcia też, jak i te dziwne krzyki dużą literą dla zaakcentowania własnego ego. Pomogło? To teraz małe wyjaśnienie tego czego nie wiesz - robienie zapasów i wykorzystanie resztek: 1. nie ma nic wspólnego z komunizmem, bo już nasze praprapra babki..., 2. wykorzystują resztki wszystkie kuchnie świata. Gratuluję wiary w zdrowe i pełne półki :) Pomyśl spokojnie dwa-trzy razy zanim coś napiszesz.Józia
  • niemarnujcie jedzenia i miejcie odblaski seastian marek
  • W moim domu nic się nie wyrzuca ja używam od 5 lat pojemników próżniowych niemieckiej marki supervac. Sprawdzają się rewelacyjnie. Przechowywane warzywa nie więdną sałata nawet do 2 tygodni.Zrobione sałatki nie podchodzą woda .Rózie produkty mogą być przechowywane w jednym pojemniku zapachy się nie łączą. Często przygotowuje obiady na kilka dni będąc pewnym ze będą świeże i pachnące.Ułatwia mi to zrycie bo nie muszę stać przy kuchni codziennie. Moja lodówka jest czysta i nie ma w niej pomieszanych zapachów. Te pojemniki pozwalają mi zadbać o świeże posiłki dla mojej rodziny i zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Nic nie wyrzucam.Warto zainwestować aby potem zaoszczędzić. Jak chcecie się zapoznać z produktem podaje link http://awg-supervac.pl/Teresa Król
  • @Daniela: abstrahując już od tego, że czasy komuny minęły, i że zamiast używania gazety do owijania czegośtam można użyć, np. ręczników kuchennych, papieru do pieczenia, czy specjalnych papierowych torebek spożywczych - faktycznie w tym punkcie się zgadzam, jest higieniczniej i zdrowiej. Ale poza tym.. no nie rozumiem co jest złego w przechowywaniu gotowych potraw? Wiele osób, nawet lubiących gotować pracuje, i nie jest w stanie codziennie zrobić pełnowartościowego posiłku, bo to zajmuje kupę czasu. Ja dziś mam wolne i zajęło mi dobre 3 godziny zrobienie rolad wołowych z kluskami śląskimi. To zajmuje czas, więc czy to jakiś problem zrobić więcej i zamrozić na później? Mam w zamrażalce np. gołąbki zrobione jakiś czas temu. TO NIE SĄ RESZTKI Z OBIADU. Specjalnie robimy nadwyżkę pracochłonnych dań, by móc się nimi rozkoszować w tygodniu, gdy nie mamy czasu na wielkie gotowanie. Nie widzę w tym nic złego, a wręcz przeciwnie, to chyba dobrze umieć sobie rozplanować posiłki, i .. chyba lepiej niż iść do sklepu i kupić słoik gołąbków, lub paczkę klusek śląskich.. to przecież nie to samo, co domowe;) pozdrawiamAlli
  • Zamrożone latem zioła, dodatki, warzywa są o wiele zdrowsze i wartościowsze niż te kupowane zimą w sklepach. Zamrażanie pozbawia warzywa i owoce wartości odżywczych w stopniu minimalnym. Ja na przykład, przez godziny pracy, nie mam możliwości robić zakupów codziennie (a mieszkam w jednym z największych miast Polski). Kupuję świeże mięso raz na tydzień-na dwa tygodnie, porcjuję i mrożę. I nie ma, w moim przypadku, to kompletnie nic wspólnego z oszczędnością pieniędzy. A gotowych posiłków raczej nie mrożę, bo jemy wszystko na bieżąco. Czasem teściowi przygotuję parę potraw na później i wkładam mu do zamrażalnika. Poza tym jak sama gotuję szynkę, to chyba jasne, że nie ugotuję 200 gram, ale całość ok. 1 kg. Po procuję i wsadzę do zamrażalnika. Czasem chleb. Daniela to chyba raczej ma problem ze sobą. - i z wyobraźnią - przecież z przeróżnych przyczyn się mrozi produkty. Ale nie ma co na nią naskakiwać. Ja szczerze współczuję takim ludziom. Na pewno z taką dawką nienawiści i frustracji żyć na co dzień nie jest łatwo. Takie ataki chyba najlepiej ignorować. Nie wiemy jaką ma w sobie historię, ale chyba nie jest jej wesoło. Wszystko to, co napisała można było napisać w mniej psychotyczny sposób. Zawijanie artykułów spożywczych w gazetę powinno odejść w zapomnienie, rzeczywiście. Farba drukarska jest niezwykle toksyczna (jeśliby ją jeść albo wdychać), głównie przez zawartość metali ciężkich. Ostrzega się przed wykładaniem klatek zwierzętom gazetami, a co dopiero tu mówić o zawijaniu żywności dla ludzi. Ręczniki papierowe też niekoniecznie są dobre do zawijania jedzenia - są bielone płynami. Ja polecam tylko specjalne woreczki do mrożenia - są dostosowane do kontaktu z pożywieniem i pomagają zachować wartości produktów.Patuszka
  • Usmażoną już rybkę. Która na przykład została nam z poprzedniego dnia. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, wkładamy pokrojonego pora-tylko białą cześć(możemy dodać do tego pieczarki jak mamy). Szklimy. Dodajemy małe opakowanie śmietany 18 %, trochę soli, pieprzu i nakładamy na rybkę. Zapiekamy w temp. 180 % ok 20 min. Pychaaa smakuje super z pieczonymi ziemniakami... Mancia 83
  • Nać pietruszki czy koperku by się nie utleniały po zamrozeniu najlepiej jest po pocięciu zmieszać z kostką roztopionego masł i zamrozić. Później podczas potrzeby ich uzycia odcinamy potrzbny kawałek i wrzucany do zupy, sosu, zapiekanki czy innej potrawy którą przygotowujemy.Sławomir Kucharczyk
  • Kupuję czasem nabiał z krótkim terminem ważności - jest za pół a czasem za 1/3 ceny (wiele osób myśli że są to produkty zepsute - bzdura po prostu nie mogą długo stać w lodówce i trzeba je zjeść - jak nie zjem i skwaśnieją to dodaję do ciasta na chleb lub do naleśników - bo one uwielbiają np. zsiadłe mleko) czy okrawki wędlin i zużywam je do bigosu - wychodzi rewelacyjny bo na skraweczkach szynki :) Nie mam maszynki do mielenia ani piekarnika (tylko maszynę do chleba) więc czerstwy chleb(ale jeszcze nie suchy) kruszę na kawałeczki i przecieram przez durszlak (z dużymi oczkami) kawałki i okruszki wsypuję do osobnych pudełek (nie zamykam) suszę na grzejniku. Kawałki zużywam jako grzanki (wystarczy natrzeć je masłem z czosnkiem,i posypać ziołami i przyrumienić na patelni). Okruszki mieszam z przyprawami i mam własną panierkę do kotletów ( i to jeszcze jaką!!)Natik
  • Grzyby ktore zebrano latem mozna zamrozic lub ususzyc aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa5000
  • Kluski śląskie mrozi się suroweja
  • Kiedy zostanie mi ugotowany makaron, podsmażam go na maśle ze śmietaną i odrobiną soli.ala
  • czerstwy chleb kroję w kostkę, dodaję plasterki czosnku i majeranek, mieszam, i podpiekam w piekarniku do zarumienienia lekkiego, potem wyciagam i dodaje słodką paprykę w proszku i kostkę czosnkowa do rozkruszenia:) do zup aromatyczne grzanki:)Iwona M.
  • Mogę tylko powtórzyć. Nadmiar jedzenia zamrażam, wekuje, susze, etc. Jolka Haszczyc
  • Ostatnio przetestowałem cos co w mojej rodzinie i znajomych nikt nie robił tego, otóż tak jak sie mrozi koperek i natke pietruszki to tak samo mozna ze szczypiorkiem i smak i wyglad zachowuje taki sam warunek musi być po umyciu skrojony i osuszony Tomasz.M
  • Ja mam świetny sposób na mięso i warzywa z rosołu - pasztet. Nie wychodzi go dużo więc jest pewność ze zdążymy go zjeść zanim się zepsuje :) 40 dkg drobiu z rosołu (obrane mięsko + skórki) 15 dkg wątróbki drobiowej kilka plastrów wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kajzerka namoczona w mleku (np wcześniej ususzona) 2 jajka bułka tarta olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, jak zacznie się szklić dodajemy wątróbkę, pokrojony czosnek i mięso. Smażymy około 15 minut. Studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę lub kilkakrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, przyprawy i odciśniętą kajzerkę, mieszamy. Formę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (własnoręcznie zrobioną :)) Wlewamy masę a na wierzch układamy plastry boczku, pieczemy w 180*C około 1h. Smacznego! :)Wiola L
  • Trochę nie dziwię się Danieli, bo to co czytam kochane kobiety świadczy o braku elementarnej wiedzy na temat żywienia. Włos się jeży. Życie mamy jedno i chcemy być zdrowi, ale zupełnie nie liczymy się z potrzebami organizmu. To co proponujecie jako smaczne jest z punktu widzenia organizmu bezwartościowe i nadaje się jednak raczej do wyrzucenia bo i świnina z tego będzie do niczego. Konieczna jest e d u k a c j a. Powiem tak: Jak macie samochód na benzynę a wlejecie do baku wodę , to pojedzie?Zosia P.
  • Ugotowane ziemniaki przecieram przez praskę do ziemniaków dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę,jajko, natkę pietruszki,sól,pieprz,mąkę i smażę kotlety obtaczając je wcześniej w bułce tartej.polewam sosem z pieczarek .Mogą być też podawane do smażonej ryby.Lidia L
  • Zrozumie mrożenie wszystkiego, ale placki i torty przemrożone, to zgniła breja, smacznegoLiliana Hapkowska
  • daniela ma racjęliliana
  • Jak długo może stać w lodówce wyciśnięty z cytryny sok?Erni Styx
  • Czy mozna jesc warzywa odmrozone dzien wczesniej?iwa kwiotek
  • W komentarzu do uwagi: "placki i torty przemrożone, to zgniła breja, smacznego" (Uwaga, nawiasem mówiąc, sformułowana średnio miło.) Nie wiem, sama tego nie robiłam - ale czytałam gdzieś, że właśnie ciasta świetnie się nadają do zamrażania. Trudniej mi uwierzyć, że to samo dotyczy tortów, ale myślę, że jeśli ktoś napracował się nad tortem, to zamrażając go, wie, co robi. joanna
  • Ciekawy pokaz ,nie wiedziałam o blanszowaniu warzyw przed zamrożeniem.anna
  • nie zamrażaj 2 razy chlebawiktoria janowska
  • @Daniela! Szok te twoje wykrzykniki. Serio, plytka kobieta z Ciebie skoro musisz wykrzyknikami walczyc o zwrocenie uwago na Twoj wpis. Czy brak Ci argumentow? @Liliana Hapkowska; oczywiscie ze mozna mrozic ciasta i torty! Ale z glowka kobieto :D A tak ogolnie, czy Wy wszyscy sie nudzicie? Mozna sie naprawde pozadnie posmiac czytajac niektore wpiy :pBedroneczka
  • idom gośe niemasz zas robici ciasta ale masz cherbatniki banany i czekolade.czekolade rospuszczasz i smaruesz 2 cherbatniki i krosz banana i ciastka skoniczonekaja owoc
  • Pomidorów nie powinno się trzymać w lodówce. Po pierwsze - tracą likopen, po drugie - pojawiają się w nich ogniska mikropleśni których gołym okiem nie sposób zobaczyć Laurynian
  • Rosół doskonale nadaje się do zamrażania. Zawsze gotuję go w dużym garnku. Pierwszego dnia jest rosół, następnie można dodać do niego koncentrat pomidorowy i jest pyszna pomidorowa. Małe kawałki mięsa z rosołu (udka, skrzydełka) obtoczone w mące i usmażone na patelni smakują lepiej niż porcje z KFC. Resztę rosołu przezlewać do mniejszych pojemników i zamrażam. Służą jako podstawa do innych zup i sosoów.jania
  • dowiedziałem się jak gotuje się bober Kacper Detka
  • Ile dni mogą stać jabłka (w temperaturze pokojowej) ?Ciekawa świata
  • Koperek najlepiej zamrażać w całości. Pęczek kopru myjemy i czekamy aż się wysuszy,następnie wkładamy go w całości do plastikowego pojemnika. Gdy zamarznie możemy go kruszyć i dodawać do potraw. Wtedy jego smak się nie zmienia i smakuje jak świeży. Kacper
  • Kiedy cytryny sa tanie wyciskam z nich sok i wlewam go do pojemniczków na lód...potem tylko kostke cytrynowego lodu dodaje do herbaty :)ewa
  • Chleb można zamrażać , ale musi się sam odmrozić.Nic się nie da przyspieszyć.Alicja S.
  • Czy wszystko można zamrozićkacpermazur
  • bardzo fajneZuzanna Gierasimiuk
  • Z jajek można zrobić feszerowane jajka. Ugotować je, przeciąć na pół.Wyjąć zawartość, ugnieść i odpowiednio doprawić. Kiedy doprawimy wkładamy je spowrotwm do skorupki i smażymy. SMACZNEGO!!Krystian Buczyński
  • nie wkładaj 2 razy lodów do zamrażarki IWA
  • ;)Kasia
  • okKasia
  • ;)edyta
  • Jeśli zostało Ci mięso gotowane z obiadu: zblenduj je dodaj trochę masełka, przypraw do smaku.Podaj do smarowania pieczywa na kolację. Dodaj też trochę kolorowych świeżych warzyw (sałata ,pomidor, rzodkiewkę, szczypiorek),bo dzieci lubią mieć kolorowo na talerzuKAJEN
  • nie marynujcie polska mistrzem
  • Owoce pigwy pokroić w plasterki zasypać cukrem i po kilkunastu dniach gotowy sok dodaj do herbaty. Smakuje świetnie i jest doskonałym zbiorem witamin !!! Polecam !! P.S.Teraz jest sezon na owoce pigwy....Anna Januszczak
  • Bananów nigdy nie przechowuje obok jabłek ani czerwonych owoców.Nie przechowujeich tez w zamknietym woreczku foliowym. Przyspieszaja ich proces dojrzewania jeszcze bardziejSławomir Urbanowski
  • Jeśli zostanie Ci woda po kiszonych ogórkach wrzuć do niej czosnek, który się ukisi. Można go używać do surówek, sałatek z warzyw, zup i sosówJustyna Daleka
  • Z dyni koniecznie zróbcie dżem. Małe kosteczki dyni dusić w garnku z sokiem z cytryny po rozgotowaniu dodać galaretkę i odrobinę cukru i kwasku cytrynowego - do smaku.Justyna Daleka
  • Ciastka z płatków owsianych można upiec bez mąki, tłuszczu i cukru!!! 2 banany zmiksuj z łyżką miodu, do miski wsyp płatki i zalej bananem z miodem, dodaj 3 jajka, rozmieszaj, poczekaj aż płatki nabiorą wilgoci można dodać żurawinę, rodzynki najlepiej posiekane drobniutko. dodajemy wiórki kokosowe tyle, żeby możnabyło formować ciastka. pieczemy w piekarniku 170 przez 13 min.Justyna Daleka
  • BÓB JEST SUPER NA CIEPŁONINA KRZYŻANOWSKA
  • Rybkę wędzoną i miękkie awokado ugniatam widelcem i skrapiam cytryną .Do kanapki super.Basia ;DBarbara Radzik
  • Rybkę wędzoną i miękkie awokado ugniatam widelcem i skrapiam cytryną .Do kanapki super.Basia ;DBarbara Radzik
  • Nie marnuję!!! Natalia Zielińska
  • lube ta strona karol masicki
  • wow kamila kamińska
  • Fajna ta strona (i nie marnuje !) Maja Sawicka

Podziel się swoimi odkryciami:

Banki Żywno?ci

Wykonanie StudioGraficzne.com